Niklas Herlin

Huono tietokirja!

Luin, tai yritin lukea tietokirjaa. Enpä rakkaat lukijat kerro teille kustantamon nimeä. Kirjasta ja tekijöistä puhumattakaan. Kirja on aivan kamala! Luin alkua, loppua ja osia keskeltä. Kertakaikkista höpöä ja sontaa!

Koska olen kirjoittanut itsekin muutaman tietokirjan ja ollut kustantamassa kymmeniä muitakin,  tiedän, ettei suomalaisen tietokirjan tekeminen ole aina helppoa, ei aina hauskaa eikä aina kannattavaakaan.

Olen parin kuukauden aikana lukenut kymmenkunta suomalaista tietokirjaa, enkä osaa niihin paheksuvasti suhtautua, paitsi siihen yhteen romuun, jota en maininnut nimeltä.

Hyvää tavaraa on sitäkin enemmän. Heli Vaarasen "Sunnuntaina Manhattanilla" on edustamani kustantamon kirja ja se sisältää minulle läheisen komponentin, Amerikkaan muuttamisen 1980-luvulla ja paluun kotiin. Ja monin muodoin aivan loistava tietokirja.

Ystäväni Leena Sharman "Ne" on loistava raportti siitä Suomesta, jossa nyt elämme. Sen kustansi Otava.
Sharma on omistanut kirjansa "ystävälleen Heikille", joka tarkoittaa Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajaa Heikki Aittokoskea.

Luinkin Aittokosken kirjan "Narrien laiva". Parempiakin kirjoja ovat ulkomaantoimittajat varmasti puksuttaneet, mutta ne ovat menneet minulta ohi. Minun lukemistani tuo on paras.

Sanon piru veiköön suoraan: haluaisin kirjoittaa vielä yhden hyvän tietokirjan, mutta toimittajat Leena Sharma ja Heikki Aittokoski ja tohtori Heli Vaaranen asettivat minulle ongelman. Hyvää tietokirjaa ei ihan noin vain tehdä.

Ja kun noiden kolmen keskelle lukee yhden tosi huonon, niin risoo. Mutta suomalaiset, muistakaa lukea hyviä suomalaisia tietokirjoja. Jos te ette lue, niin niitä ei ole kovin kauan saatavillakaan.

Älkääkä hermostuko, jos iskette kätenne paskaan, kuten minulle juuri kävi. Huono suomalainen tietokirja on poikkeus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Vaikka Suomi on pieni maa niin täällä vuosittain tulee laajalta alalta tietokirjoja.

Teemu Keskisarja on vetänyt sellaisen rivin tietokirjaa, että oksat pois. Aiheet ovat moninaisia ja tiedon lisäksi, hän on osaa myös kirjoittaa, paremmalla otteella kuin moni kaunokirjailija.

Viime vuosien suosikkini kuitenkin on ollut Siikalan Itämerensuolaisten mytologia, joka on kerrassaan loistava.

Huonoihinkin toki törmää, mutta harvemmin.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Keskisarjan "Raaka tie Raatteeseen" on niin vaikuttava suomalainen tietokirja, etten pystynyt sen jälkeen pariin päivään lukemaan edes jugurttipurkin kylkeä. Mitenn joku edes osaa tehdä noin hienon kirjan. Sanon suoraan, entisenä tietokirjailijanan loukkaannuin. Miksi mä en osannut?

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Muistan isoisäni painajaiset sodasta. Painajaiset, mutta muistan myös omat
70 kiloni, kun isoisä sanoi, että astu niskan päälle. Ja ei vastannut kun kysyttiin.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Pieni mainos sallittakoon, "Raakaa tietä Raatteeseen" saa Stockan hulluilta päiviltä alle kympillä. Ostin.

Olen aiemmin lukenut Keskisarjan kirjat "Viipuri 1918" ja liikepankkihistoriikin "Erehtymättömät". Ovat laatutavaraa nekin.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #23

Pieni mainos sallitaan. Niin hyvä tietokirjan kijoittaja Keskisarja on.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #24

Ja myös valitettavan hyvä shakinpelaaja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Viime aikoina en erityisemmin ole tietokirjoja lukenut tai ehkä sittenkin. Sellaiseksi ei ehkä luokitella Mia Kankimäen: Asioita jotka savat sydämen lyömään nopeammin. Siinä oli kuitenkin hyvin asiaa sekä nykypäivän että 900-1000 -luvun Japanista. Naisen käteen sopiva kirja, jonka Akateeminen oli luokitellut matkakirjaksi. Kirja herätti useammankin lukijan halun lähteä Japaniin hankkimaan lisätietoa.

Tuo luokittelu onkin vaikeaa. Mikä tekee kirjasta nimenomaan tietokirjan eikä muuta?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Luokittelu on aina vaikeaa, tai mahdotonta. Tietokirjoissa on kai "tietoa" kaunokirjallisuuden keksittyihin tarinoihin ja horinoihin verrattuna. Mutta hyvä että luokitellaan; helpottaa kirjakaupassa käyntiä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mietiskelin jälkeenpäin asiaa ja lukisin tietokirjaksi kirjan, joka perustuu myös tieteelliseen näyttöön ja dokumentteihin, joissa on faktoja. Vaikeaa tuo määrittely silti lie ainakin joidenkin alojen kohdalla. Filosofiahan lie yksi näistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Ei "tietokirjalta " edellytetään mitään tieteellistä näyttöä.
En juuri lue enää tietokirjoja, mutta olen sentään huomannuto, että ilmestyy lukematon määrä kaiken maailman elämänohjepuppua ja kvasifilosofisia opuksia ym.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #14

Bad attitude, amerikkalainen sanoisi. Ennakkoluulot ovat varmin tapa tappaa suomenkielinen tietokirja, Niihin talkoisiin en lähde mukaan

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Sanoin "kaiken maailman" eli tarkoitin lähinnä käännöksiä. Tiedän, että on paljon hyvää suomalaista tietokirjallisuutta. Ja huonoakin. Se on tosiasia, eikä mikään asenne. Olen aina pyrkinyt suhtautumaan ennakkoluulottomasti niin kirjoihin kuin muihinkin asioihin.
Mitä varten paheksumasi tietokirja on niin huono, ettet viitsinyt edes lukea, vaikka aihe ilmeisesti kuitenkin kiinnosti kun tartuit siihen? Johtuiko jostain vinoutuneesta attituudistasi?
Mitä varten mainitset tapauksesta, mutta et kuitenkaan kerro mistä kirjasta on kyse? Se ärsyttää uteliasta lukijaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #14

Sitä suuremmalla syyllä kysyn mikä on tietokirja. Minusta monissa hyvissä romaaneissakin on käytetty tietoa. Eivät ne ihan hömppää ole. NO Sormustenherrat ja monet dekkarit toki. Mikä on sellaista tietoa mikä on oikeaa ja luotettavaa tietoa?
Tämän sivuston mukaan 80 % Suomessa julkaistusta kirjallisuudesta on tietokirjallisuutta ja näyttää olevan tiedepohjaista tai faktoihin perustuvaa: http://www.suomentietokirjailijat.fi/jasenyys/liit...

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Sain juuri luettua lääkäri Antti Heikkilän uusimman, muutaman viikon ikäisen tietokirjan: "Diabeteksen ruokavaliohoito". Erinomainen, kliinisen huippuammattilaisen kirja minusta siksi, että olen omassa fyysisessä olemuksessani ja mielessäni kokenut sen olevan täysin totta. Lienee silti myös aiheellista todeta, että kirja synnyttää valtaosassa virallisen tiedon edessä polvillaan olevissa THL'n ravinto-opin uskovissa inhoa, epävarmuutta, jopa vihaa.

Uskoisin, että kuuluipa kirjan lukija kumpaan leiriin tahansa, kannattajiin tai kieltäjiin, se järkyttää. Miten oikea ihmisten hyvinvointi on alistettu Ameriikasta johdetun elintarvike- ja lääkemafian rahan vallalle ja poliittiselle valehtelulle myös Suomessamme.
THL'n ravinto- ja käypähoitosuositukset ovat puhtaita kopioita vuoden parin takaisista USA'n vastaavista, lihovan kansan suosituksista.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Hyvä. Tämäkin on todiste siitä, että suomalaisten pitää lukea hyviä suomalaisten kirjoittamia tietokirjoja.

Matti Oittila

Pieni off topic -pala tässä. Mutta älkää myöskään hermostuko, jos iskette kätenne kuseen. Lajityyppi ainakin pyrkii olemaan huumori: http://tahelv.wordpress.com/2014/04/11/juosten-kus...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

M.H: "...Diabeteksen ruokavaliohoito". Erinomainen, kliinisen huippuammattilaisen kirja minusta siksi, että olen omassa fyysisessä olemuksessani ja mielessäni kokenut sen olevan täysin totta."

Oma kokemukseni on saman suuntainen. Sen lisäksi hävisivät kaikki muutkin autoimmuunisairauksiin viittaavat oireet.

minnam ahonen

Vinkitän ja linkitän.

Tiedon jano - Tietokirjat kiertueella -tilaisuudet
http://www.tiedonjano.fi/keikkakalenteri/
Iskevät Tampereen kirjamessuille nyt viikonloppuna!
http://www.tiedonjano.fi/keikkakalenteri/tampereen...

PS. "Tiedon jano on monivuotinen ja laaja yhteistyöhanke, jonka vastuutahoina toimivat Into Kustannus ja Rosebud Books. Hanketta tukee Koneen Säätiö."

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin
Antero Moilanen

Minäkin olen lukenut hiljattain erittäin huonon suomalaisen "tieto"kirjan ja kerron jopa mikä se on: https://kirja.elisa.fi/ekirja/finljandija-puna-arm...
Alkoi niin etomaan että oli pakko jättää kesken urheasta yrityksestä huolimatta. Sitä se oli, ja en epäile hetkeäkään etteikö olisi edelleen. Olen kyllä sen verran sairas, että saatan lukea sen uudestaankin, vain jättääkseni sen taas kesken. Muuttaa..sopinee tähän tämänhetkiseen maailmantilanteeseen kuin viemärin kiertovesijärjestelmä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Enpä tuota tarjoamaasi blogia avaa, enkä varmaan lue kirjaakaa. Mutta pahitnta on tämä: hyvä tietokirja on monta kertaa lukijalleen vastenmielinen. Siinä sitä ollaan.

Antero Moilanen

http://www.hs.fi/m/kulttuuri/a1371620704803 Olen jo hnkkinut seruaavan pläjäyksen, jahka edellisestä tokenen. Tyylilaji toisaalta lie hieman toinen.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Onko "Lyhyt historia vähän kaikesta" hyvä tietokirja, vai tietokirjakriteerit läpäisevä teos lainkaan?

Ainakaan se ei ole piinallinen lukijalleen. Opiskelumetodit (lue:tiedon esittäminen) ovat murroksessa muutenkin, eivätkä vähiten inter-linkittyneen digitaalisen ympäristömme takia. Seuraava sukupolvi hämmästelee 2000-luvun alkupuolesta mm tällaisten asioiden kehittymättömyyttä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Se on esimerkillinen, erinomainen tietokirja. Sama Bill Bryson on muuten tehnyt myös Shakespeare-elämäkerroista parhaan.

Tietysti "Lyhyt historia vähän kaikesta" on monin paikoin jo lievästi vanhentunut. Tässä tarjoutuu tilaisuus ylpeyteen suomalaisesta kirjoitustaidosta. Parhaita päivityksiä ihmisen biologiaan on Juha Valsteen "Ihmislajin synty", parhaita päivityksiä fysiikan perusteisiin Kari Enqvistin "Monimutkaisuus".

Antero Moilanen

http://www.amazon.com/gp/aw/d/1863955658?pc_redir=...

"Lyhyt historia vähän kaikesta..." Tuli mieleen tämä lyhyIN historia Euroopasta. Joltain lentokentältä tuon ostin ja oli mielestäni aika pirun hyvä tiivistelmä. Ei tietenkään yksinomaan suomalaista historiaa, eikä huono, mutta varsinkin minulle, kroonisen huonomuistiselle, hieman ADHD tapaukselle sanoisin että ei paha. Voi voi ja vanteex jos ei kykenevyys itsekullaan riitä sisäistää lontooksi, vaikka osais tilata lattekahvia seittämällä kielellä ja mandariinikiinaksi.

Jari Laine

Lyhyt tietomäärä naisen rakkauteen?
Penetraation tiedän kyllä,mutta miten
tietäisin yllinkyllin. Vaimostani tulee
mummi. Miten minunlaisestani nuoresta
pojasta on makaamaan hänen kanssaan.

Jari Laine

Kaikista eniten mua kasvattava kokonaisuus, tietysti Rautavaaran ja
Virran jälkeen, oli kun luin vahingossa Vihan hedelmät ja pian sen
Ystävyyden talon, Torstai on toivoa täynnä ja Onnellisten juhla.

Jari Laine

Kaikista eniten mua kasvattava kokonaisuus, tietysti Rautavaaran ja
Virran jälkeen, oli kun luin vahingossa Vihan hedelmät ja pian sen
Ystävyyden talon, Torstai on toivoa täynnä ja Onnellisten juhla.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tietokirjan muotoon kirjoitettu dekkari, tai päinvastoin.

Aina ei voi tietää mikä on fiktiota ja faktaa.

KAUNASIN SIVUT Jyrki Erra http://nenakirjassa.blogspot.fi/2012/12/kaunasin-s...

Suosittelen, mutta en ota vastuuta kyllästymisestä. Kirjaa on luettava kärsivällisesti ja se alkaa viemään mukanaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Veit tuon kirjan mainitsemisen kautta ja linkin takana olevan teksti luettuani ajatukseni kirjaan Ruusun nimi. Että sitä kirjaa rakastan yhä, Umberto Econ upeaa tekstiä. Filosofi, mikä filosofi, jostakin tuli päähäni, mutta kun tarkistin niin semiologi. Enpä siitä tiedä ellen taas tarkista.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ruusun_nimi

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ruusun nimi... Tuo on kirja jonka haen kirjastosta seuraavaksi.
Kaunasin sivut ostin tarjouspokkarina kirjakaupasta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #33

Tekee mieli lukea uudeeln tuo kirja, mutta kun katsoin sadan kirjan listaa sivun loppupuolella, sielläkin on lukemattomia. Olisi kiva lukea niitäkin. Olen armottoman hidas lukija ja nautin lukemisesta ja joka sanasta mitä luen.

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Voi köydä niinkin että vaikka tekijä kuinka laskee mielikuvituksen valloilleen niin tekee tietämättään tietokirjan. Minun ainakin hehkui korvat hämmennyksestä ja noloudesta kun kuulin oman kirjani luokitellun tietokirjaksi.

Vak all.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset