Niklas Herlin

Kahden lahnan kamppailu

Yritän toipua jalkapallo-ottelun jäljiltä. Mikä jännitys! Suomenlahden naapuri Nömme Kalju Tallinnasta saapui Helsinkiin paikallisen HJK:n vieraaksi. Tulevat sukupolvet muistavat tämän "kahden lahnan kamppailuna".


Mikään ei ole niin hyvä paikka katsoa jalkapalloa kuin pohjoisessa sijaitseva jalkapallostadion heinäkuussa. Ei ole kylmä, ei sada, muttei ole kuumakaan, kivat 20 astetta. Luonnonvalo.


Sonera Stadiumille, kävelymatkalle kotioveltani, saapui hyvät 7000 jalkapallon ystävää. Hienoa.Ei rähinää, mutta sopivasti meteliä, kiitos sekä HJK:n fanijengille että Tallinnasta saapuneelle pienelle faniporukalle. Yleisö oli ainakin riittävän hyvä.

 

Tämän kai piti olla tärkeä ottelu molemmille joukkueille, taloudellisesti ja urheilullisesti. Siksi menin ihan huvikseni, omalla ostamallani lipulla katsomaan ottelua. Olen kaiken maailman sponsorilipuillakin kutsuvieraskatsomoissa ollut, mutta oma ilo on eri asia kuin yhteiskuntasuhteiden hoito tai vastaava.

 

Ottelu päättyi ansaittuihin loppunumeroihin: nolla Helsingille ja nolla Talinnalle. Nollia olivat molemmat joukkueet kyllä.

 

Ilta oli hyvä, yleisö oli hyvä ja tapahtuma oli miellyttävä. Pelaajat sen sijaan olivat kuin miljoonat lahnat, jotka makailevat Tallinnan ja Helsingin edustalla. Heitä ei nyt huvittanut pelata jalkapalloa tänään.

 

Savustettu kevätlahna on OK, jos se painaa yli kaksi kiloa ja on varmasti rasvainen. Uunilahnaan kyllästyin jo pienenä, kun sitä oli kotona liikaakin tarjolla. Onko kukaan kokeillut lahnan pistämistä umpisuolahauteeseen? Ulkomailla on umpisuolattua kalaa syönyt, ja kyllä siitä vähintään siedettävää saa. Umpisuolaus olisi ehkä oikea lääke jalkapalloijoille, jotka edustavat naapurimaittensa, Viron ja Suomen mestareita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Parikiloinen lahna on enemmän keskirasvainen (n. 6-9 %), kun lohi, kirjolohi ja silli ovat runsasrasvaisempia (n. 10%).

Ei ole omakohtaista kokemusta lahnan suolauksesta. Mutta tuollaisen suuremman kalan ollessa kyseessä liuossuolauksella (noin 10 %:n merisuolaliuos) suolaus saadaan ainakin tasaisemmaksi kuin kuivasuolauksella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olen kokeillut graavattua lahnaa kun Turun kauppatorin kauppias suositteli ja antoi perusteelliset ohjeet. Graavattu säyne on sentään huomattavasti parempi.
Niklas tarkoittanee umpisuolauksella uunissa kypsytettyä, kokonaan karkealla suolalla peitetty kala.
Savustuksen ohella sanomalehtipaketissa hiillostaminen on paras valmistustapa lahnoille - ehkä vertauskuvallisestikin käsitettynä.
Eiköhän Kai olisi syytä laittaa se kalastusketju alulle?
Kumpi ehtii ensiksi? Juttua näköjään piisaisi. Laita sinä niin voidaan nostaa karuselliinkin, mun oma kuva kun ei siihen kelpaa.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

”Umpisuolahauteella” blogistimme tarkoittanee suolakyllästettyä liuosta, jossa kalaa lillutellaan. Uunilahnaanhan tuossa jo sanotaan kyllästytyn, mutta Suomi on jäljempänä tuonut esiin myös suolakuorrutuksen.

Blogin kokonaisuus huomioiden vertauskuvallisesti tuo sanomalehtipaketissa hiillostaminen voisikin olla paras tapa.

Ei nyt nappaa kalastusketju, vaikka aihe on näin kesäisin aina ajankohtainen. Pienenä karusellissa tuli myös huono-olo enkä ole sen jälkeen sinne haikaillut. : ) Virkistyskalastuspaikkojen vertailu toki kyllä kiinnostaisi.

Jalkapalloa en seuraa nimeksikään, joten siinä olen huono antamaan arviota.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

No, siinä olisikin ihan riittävä avaus kun kertoisit jostakin sinulle mieluisasta kalapaikasta.
Minäkään en mihinkään karuselleihin kaipaa. Mikä tahansa paatti on mieluisampi virkistysväline.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #12

Pst! Parhaimmista kalapaikoistakaan ei kannata huudella..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

Aloita huonnoimmista paikoista, miten ei ottanut ja hyttysetkin söi niin pirusti. Siitä voisin itekin kertoa. Kerran pohjoisen kesässä poikien seurana...

Johan Von

On se särkikin hyvää kraavina yhtä hyvää kuin siika. Mutta särki on perin piikikäs niitä ruotoja on vaikea poistaa. Lisäksi ei tahdo saada tarpeeksi suurta särkeä jotta se joltisestikkin onnistuisi. Toki särki on hyvää jauhettuna purkissa. Harmittaa kun nuottaavat särjet roskalana pois jää vain pikkusärkeä. Särjen arvostus on suomessa unohtunut, Täällä särkeä syötiin 1800 luvulla mieluummin kuin lohta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #43

Mulla ei ole paljon kokemusta särjestä, mutta hyvää lientä olen joskus keittänyt pilkkijoiden hylkäämistä pikkusärjistä, varmaan jauhaamalla saisi hyvät kalapullatkin. siinä ei ruodot haittaa.
Laita omaan blogiin kalajuttu, tätä tuskin kukaan enää lue.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen Vastaus kommenttiin #43

Toki luetaan. Eihän särkikään niin paljon hukkaan menisi, jos sitä edes kalajauhoa tehtäisiin - toki biodieseliäkin siitä tekevät. Puhdasta halvempaa proteiinia kalanviljelylaitoksille.

Mutta se onkin jo kokonaan toinen juttu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #45

Siinäkin olisi jutun juurta.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Yksi ohje on suolaus väljässä +10–15 asteisessa n. 10 %:n merisuolavedessä 10–12 tuntia. Kylmemmässä vedessä suolautuminen hidastuu. http://www.fishfood.fi/index.php?pageid=2&aid=64&b...

Jotkut voivat käyttää 25–30 %:n suolaliuostakin, mutta lillutteluaika on vähempi ja myös savustus mukana, kuten linkin versiossa. http://www.ahven.net/opetusmateriaali/talouskalala...

Joku voisi kertoa myös makuelämyksistään..

Jouko Salonen

Pappavainaa - leppävirtalainen savolaisukko ymmärsi lahnan näin: iso lahna savustetaan, pieni kapakalaksi. Tätä jälkimmäistä kokoa nousi näistä täkäläisistä vesistä paljon, joten kellarissa muistan olleen satalitraisen vanerisaavin, jossa tätä ilmakuivattua pientä lahnanparkkia oli suolakerrosten välissä satamäärin. Vieläkin muistan mieleni perukoilla sen tuoksun ja maun mikä syntyi, kun uusien perunoiden päällä kattilassa kypsytetty kapakala otettiin lautaselle voin ja uusien perunoiden kanssa syötäväksi.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Varsinkin iso lahna käykin pientä parkkia rasvaisempana paremmin savustukseen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olen jonkun lahnan onkinut Ojakkalan rannasta aikanaan. Ihan hyvää siitä tuli.

Suomen futiksen rappio on ihan käsittämätöntä. Häviön färsaarelaisille ymmärrän joten kuten, siellä on aina ollut kelpo jengejä ainakin kotona.
Mutta häviö luxemburgilaisille? Ei jummarra.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ottelu oli pienoinen pettymys, mutta Nomme Kalju ei ole mikään huono joukkue.

Se mitä olen seurannut HJK:n otteita niin väitän, että heidän etunsa tekonurmen ansiosta kapenee koko ajan kun yhä useamalla vastustajalla on kokemusta tekonurmella pelaamisesta.

Valmennus on tiukan paikan edessä kun pelaajaprofiilit ovat niin samanlaisia.

Ainoastaan Forsell ja Pohjanpalo poikkeavat pelityyliltään toisistaan ja tätä voidaan pitää aitona vaihtona.

Alho ja Zeneli ovat lähes identtiset pelaajat, samoin kuin Mattila ja Perovuo.

Alho + Perovuo pystyvät pelaamaan nopeammalla temmolla kuin avauksen Mattila + Zeneli. Lisäksi Perovuo avaa peliä paremmin kuin Mattila.

Itse tipputtaisin Tainion kokoonpanosta, peluuttasin Mattilaa ja Perovuota (kuten 6-0 Interiä vastaan) keskellä ja miettisin tapauskohtaisesti kumpi pelaa Alho vai Zeneli.

Toppareiden ja laitapakkien nopeus kyllä riittää ilman, että joukkue tarvitsee sen lisäksi vielä puolustavaa keskikenttäpelaajaa (Tainio). Vanha totuus on, että keskikentän hallinnalla pelit ratkaistaan. Eli Kaljua vastaan ilman muuta hyökkäävät keskikenttäpelaajat, jotain Schalkea vastaan Tainio on mies paikallaan.

Schalke pelasi niin kovalla temmolla että en ole sitä ennen enkä jälkeen nähnyt Sonerastadionilla. Pelitempo oli aivan eri luokkaa kuin esim. Celticilla. Silloin vain heiltä ei onnistunut mikään ja HJK:lla onnistui kaikki.

Tänään Hongan matsia katsomaan. Rehellisesti omalla rahalla, tukien samalla suomalaista jalkapalloa.

Puolalaiset vierasfanit ovat kuulemma äänekästä ja "riehakastakin" porukkaa.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

En todellakaan ole jalkapallon tuntija, mutta jotenkin tuo varovainen keskikenttä suosikkiasemassa, jossa kotijengi tarvitsisi kaksi maalia, tuntui jotenkin hassulta. Ja tosiaan, nyt ei ollut vastassa Shalcke, ei edes Celtic vaan Kalju, Kaljua ja Celticiä sinänsä väheksymättä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Jos lahnasta puhutaan, niin se on erittäin voimakas kala. Jokainen, jolla on ollut kiloinen lahna käsissään, on voinut tuntea sen lihaksien voimakkuuden.

Melkeinpä haukikin kelpaisi vertaukseksi paremmin Suomen jalkapalloilulle.
No, ei sekään, koska on nopea, ja ottaa saaliinsa halutessaan... -Tosin, se tykkää loikoilla aurinkoisessa rantavedessä, eli laiskotella,- siinä mielessä sopisi vertaukseksi.

Jalkapallo ei Suomessa ole korkealla tasolla, eikä nouse. Se missä Suomen jalkapalloilu kehittyy, muut menevät askeleen edellä.

Yksilöitä on, mutta kun kyseessä on joukkuepeli.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Saatiin tänä kesänä lehmämökillä (navetta vieressä) kaksi isoa suutaria tai pojat sai. Luultiin ensin että on lahna. Mutta oli maukas! Uuniin kokonaisena, vajaa tunti, pari pussia Mäkkärin suolaa pintaan. Ja pottuja ja voita lisäksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Moni aviomies on valittanut, että hänen vaimonsa makaa kuin lahna seksiaktin aikana.

Ehkä lääkkeeksi ja potkuksi parempaan seksiin ja yhteiseloon auttaisi yhteiset vapaa-ajan riennot kuten jonkun urheilutapahtuman seuraaminen silloin tällöin paikanpäällä. Toisaalta retki Tallinnaan ei välttämättä tuo ratkaisua ongelmaan vaan voi pikemminkin johtaa kahden lahnan syndroomaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pekka, sinun ehdottomasi lahnanpotku saattaisi jollekin toiselle poistaa viimeisen parisuhdetta kiinnittävän niitin.
Itse olen jossain yhteydessä käyttänyt kampelaa kuvamaan olotilani jossain tilanteessa.
Ei vertauskuvallisesti; hiillostettu piikkikampela on huippusuosikkini.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Sitä seabassia tarjoillaan usein myös nahkoineen paistettuna oliiviöljyssä, joka onkin oivallinen tapa nauttia kalasta - jos ei kihti liikaa vaivaa. Täkäläisistä kaloista tarjosin eräälle espanjalaiselle kalamiehelle korvikkeeksi kuhaa, mutta hän ei oikein huolinut tarjousta ja oli oikeassa kun tarkemmin mietin. Yhteistä on lähinnä muoto.

Ruoassa tärkeämpää on kuitenkin maku. Oliiviöljyttynä lähimmäs seabassia uskon täkäläisittäin päästävän ahvenella, siialla ja harjuksella. Noista tosiaan ainakin suurehko ahven kestää takuuvarmasti uunisuolauksen, muista en ole pehmeämpinahkaisina varma. Pitäis kokeilla. Saksalais-ranskalainen ystäväni on mokomasta suolaköntistä puhunut jo vuosia, mutta eipä ole koskaan tullut kokeiltua.

Käteen otettuna muistan yllättyneeni äkkiseltään neljästä kalasta. Eka oli varhaisteininä onkimani kivinilkka Eckerön Käringsundista. Sitä vääntöä. Kuin käärme, vaikken sellaista ole koskaan pidellytkään.

Toka oli trachinus draco, "weever" eli louhikala Kanarialla. Sitä myrkytystä ja kipua. Kauhea turvotus.

Kolmas oli catfish goalaisessa hyvin likaisessa joessa. Se haava ja sen pakolline pesu rähmäisessä jokivedessä, kädet helteen pehmittämien syöttikatkarapujen kuorinnan sotkussa. Jos tämä ei tulehdu niin mikä sitten. Ei tulehtunut, eläköön Intia.

Ja neljäs, neljänsiä olivat ensimmäiset harrini Tornionjoelta. Taas sitä lihasvoimaa vuolteiden pyörteistä nostettuna ja mikä maku, kuin riistassa, tai viskissä. Turveko nämä kaikki maustaa.

Urheilussa näkee aina vissin eron, jos siinä on panosta tai ei. Kuhan pelaillaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hauki vasta hauki on kun voissa paistaa.
Suomustettuna nahkoineen.
Harjustakin olen voissa paistanut Kittilässä, mutta en koskaan pyytänyt.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa