Niklas Herlin

Veitsi, haarukka ja iPhone

Katselin perjantai-illan jalkapallo-ottelun urheilubaarissa Ranskassa. Täkäläiset eivät vaivaantuneet yhtään suomalaisista ”kannatushuudoistani”.

Koska olen moderni suomalainen, olin varustautunut otteluun tekniikan uusimmilla laitteilla. Mukanani oli iPad, tuo Steve Jobsin (rauha hänen sielulleen) lahja meille amerikkalaismielisille. (mainos täällä: http://www.apple.com/fi/ipad/). iPadissa on – tsädää – kosketusnättö.

En ole koskaan onnistunut rakastumaan Applen tuotteisiin, vaikka niitä minulle jo 1990-luvun alussa opetettiin. Erilaisia iPhoneja on ylistetty ja kaikkea muutakin Applen tuottamaa i-tavaraa.

Minähän ostin oman iPadin täällä Ranskassa. En todellakaan osaa lukea sillä Hesaria, vaikka se kai kestotilaajalle kuuluisikin. Osaan mennä iPadilla verkkoon.

Mutta vasta tänään tajusin, miksi ihmiset pitävät Applen kosketusnäytöstä. Me amerikkalaisen kulttuurin ystävät olemme tottuneet syömään ilman veistä ja haarukkaa.

Silti minä en ole koskaan pitänyt kosketusnäytöstä. Amerikkalaishenkisyydestäni huolimatta olen kasvatettu siihen, ettei saa sotata. Ja kun on sporttibaarissa juo kaljaa ja koskista ja syö juustohampurilaista kaikilla herkuilla, niin kyllä sormet sottaantuvat.

Ja aivan tuhruinen oli iPadini pieni ruutu jalkapalloillan jälkeen. Ketsuppia, majoneesia, kaljaa, juuston rasvaa ja vielä sitä rasvaa, jossa perunat oli keitetty. Hyh!

 Applen tuotteet on tarkoitettu niille, jotka eivät osaa käyttää veistä ja haarukkaa. Ja tietysti meille USA:n ystäville, vaikka en olekaan vielä Applen tuotteiden ystäväksi oppinut. Toisaalta, osaan käyttää henkilökohtaista tietokonetta, kosketusnäytötöntä puhelinta ja veistä ja haarukkaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ihan hyvä vertaus; Veitsi, ja haarukka- sekä kosketusnäyttö.

Kannattaa käydä käsien pesulla sen jälkeen, kun on hipelöinyt yleisessä käytössä olevaa kosketusnäyttöä.

Ne bakteerit, ne bakteerit.

Vertaillaanpa shipseihin, eli perunalastuihin, jotka ovat myös sormin syötäviä. Hyvän makuisia muuten, ja niihin tulee helposti himo. Pussi tyhjenee nopeasti.

Pubeissa on ollut tapana laittaa tiskille shipsejä vapaasti nautittaviksi. Tarkoitus on, että ne lisäisivät janon tunnetta, ja sitä kautta mahdollisesti menisi toinenkin tuoppi, tai kolmas...

Tiskillä olleet perusnalastut tutkittiin, ja niissä todettiin runsaasti ulostepohjaisia bakteereja.

Niin, ihmiset juovat kaljaa innokkaasti, ja käyvät kusella, mutta eivät pese käsiään. Tulevat tiskille tilaamaan lisää olutta, ja samalla napostelevat vapaasti tarjolla olevia shipsejä....

Yök, yök...

Kun putsaatte normaalikonettanne pölystä ja muusta liasta, -kuinka putsaatte näppäimistön välit?
Ne vasta kaikenlaista likaa keräävätkin?

Johan Lom

Kerrankin luen hengenheimolaisestani suhtautumisessa kosketusnäyttöön. Tähän mennessä olen tavannut vain kosketusnäyttöä ylistäviä ihmisiä. En ole koskaan ollut tykästynyt kosketusnäyttöisiin paneeleihin, en tiekkareissa, kännyköissä enkä missään laitteissa. Kun napista painaa niin, että rusahtaa, niin tietää painaneensa. Ei tarvitse puhallella sormenpäihin kosteutta, että niihin tulisi "touchia", ei tarvitse huolehtia ruudun pysymisestä puhtaana, ei tarvitse miettiä, että tuntuiko se kosketus nyt ja menikö "viesti" perille, j.n.e.

Niin, ja nyt sitten vielä tuo veitsi ja haarukka efekti. Tässä blogistossa muutama viikko sitten taittelin peistä paperisen aamuhesarin puolesta iPadilla luettavaa vastaan ja sanoin, etten halua kaadella kahvia iPadille. Se kuuluu samaan sarjaan argumentteja.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Meitä on enemän kuin luuletkaan.Muut eivät vaan ole tulleet kaapista ulos.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Joskus kauan sitten kertausharjoituksessa totuttelin käyttämään kosketusnäyttöä. Kysymyksessä oli varmaan lähinnä nollannen sukupolven tekniikka, koska näyttöruudulla ollutta näppäimistöä oli käsiteltävä lujin ottein. Intin kamat ovat tietysti aina suunniteltuja ankariin olosuhteisiin; kylmyyteen, tärinään, iskuihin, lumeen, veteen ja hiekkaan.

Ehkä samoihin aikoihin oli esimerkiksi ravintoloiden leikkinurkkauksissa kosketusnäytöllä varustettua leluelektroniikkaa, jonka ääressä lapset pääsivät toteuttamaan visuaalisuuttaan ja kehittämään motoriikkaansa, lyhyesti ilmaistuna leikkimään.

Tyttäreni alkoi jo lapsena epäillä homman hygieenisyyttä, ja ryhtyi kutsumaan lelutietokoneen ruudun koskettelua "lääppimiseksi". Tietenkin yhteisiä leikkikaluja käytettäessä on aina tarjolla bakteereja, mutta pallomeressä tai kuvakirjojen ääressä sitä ei tule samalla tavoin ajatelleeksi.

Käyttäjän LasseEhrling kuva
Lasse Ehrling

Juu, juu, mutta ottakaapa huomioon siedätys. Allergiat vähenee ja vastustuskyky kasvaa kun bakteerit ja virukset iloisesti hypähtelevät koskettelijan elimistössä.

Veikko Vitikainen

Mitä hemmettiä???
Niklas on nyt väärässä! Kosketusnäytön voi pyyhkiä puhtaaksi heti sormillasyönnin jälkeen, mutta näppäin-näyttö tukkeutuu ruuanjätteistä heti alkuunsa, ja siellä ne bakteerit juuri pesiikin.

Arvo Koiso

Kosketusnäyttö on tietokonemaailman lusikka-haarukka mysteerio.

Käyttäjän SannaSalo kuva
Sanna Salo

Mieheni kutsuu näitä kohteliaasti sormennäyttöpuhelimiksi. Vietän itse muuten materialistisen onnellisia hetkiä Xperia Acro S -sormennäyttöpuhelimeni kanssa, mutta ilman hands freeta puhuttuani pidän silti vastenmielisenä puhelimen kiiltävään pintaan jäänyttä posken tai korvan kuvaa. Olenkin miettinyt, että ehkä pitäisi ilmiön välttämiseksi laittaa päähän muovipussi aina ennen puhelimoimista. Puhelin on esteettisempi kuin pää, joten sitä en halua muovipussittaa.

Veikko Vitikainen

Niinpä niin. Kännyköihin pitäisi soveltaa samaa systeemiä kuin F1 ajajien kypärän visiirien suojakelmu, joka tarvittaessa reväistään pois. Toki vielä parempi ratkaisu olisi käyttää aina hand frii-systeemiä joka on paljon ympäristöystävällisempi kuin nuo suojakelmut. Järjen käyttö ei ole vielä kielletty, eikä siitä tarvitse maksaa edes veroa.

Jouko Koskinen

Alan liikkeissä on kaupan tarrakalvoja näytön pinnan suojaamiseen. Pakkasessa käsine kädessä eivät reagoi ilman suojakalvoakaan - kannattaa muuttaa aurinkoranalle talveksi. Siellä se hiekkasuoja on tarpeen - ei Pohjolan hangissa meil . . .

Käyttäjän SannaSalo kuva
Sanna Salo

Kiitos nyt kovasti, olisinkin ilman tätä suojakalvovinkkiä kulkenut Alkon tai Alepan muovikassi päässäni ihan silkkaa järjenköyhyyttäni. On hyvä, että ikääntyneet pitävät huolen siitä, että me pullamössötkin kuulemme tällaisista jännittävistä uutuuksista kuten suojakalvoista ja hand... mikä se nyt oli?

Veikko Vitikainen

Sanna Salo!
Ymmärsit asian väärin. F1 kypärissä oleva kelmu ei ole niinkään naarmuuntumissuoja, vaan se on kerroksittain poistettava äärettömän ohut kelmu, joita visiirissä on päälekkäin useita kappaleita. Tuon kelmun kuski vaivatttomasti repii pois jos joku sittisontiainen sattuu visiiriin osumaan.
Tuo nykyinen kännykän naarmuuntumissuoja tietysti ajaa osittain saman asian, mutta on niin penteleen kallis jokaisen ruokailun jälkeen poistettavaksi, että mieluummin ruokailun ajaksi suljetaan puhelin. Tuo naarmuuntumissuojahan muistaakseni maksaa peräti 5 euroa/kpl.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Olen Siikalan kanssa hygieniasta samoilla jäljillä, mutta...
ystäväni ei osannut vastata puhelimeen yhtä nopeasti kuin aikaisemmin ja kirosi p.... sti, kun ruutu vilkkui ja liukui minne sattui. Soitti myöhemmin kirosi ja sanoi heittävänsä seinään mokoman. Jos Gothonin piano olisi liukukoskettimilla, kuulisimme ja näkisimme varmaan käsittämättömän shown, ehkä jotain "uutta musiikkia", josta hän itse ei tiedä yhtään mitään. Huippuhieno hellani on kosketusnäytöillä, rasvainen tai kostea sormi panee paistin lätynpaitoksi, jos ei oo tarkkana. Etusormi pitäisi panna valtakunnan ykkösvälineeksi kaikkine kilpailuineen- siinä uusi formaatti TV- viihteen tekijöille. Entä poliisi ja peukalonjälki ?

Kai Haavisto

Kosketusnäyttö on hyvä juuri i-padissa koska se ei olisi muuten i-pad. Itse olen touhunnut tietsikalla jo dos- kielestä lähtien, eli ennen windowsia. Tekniikka on mennyt eteetnpäin hurjaa vauhtia ja voin vain kuvitella, mitä on odotettavissa 20 vuoden päästä. Uskon kuitenkin, että näppäimistö ei tule koskaan syrjäytymään kokonaan. Näppäimistö kehittyy varmaankin läppäreissä kosletusnäppäimistöiksi, jossa ledivalot osoittavat kirjaimet sekä numerot.

Joitakin versioita taitaa jo ollakin. Ymmärrän Niklaksen veitsi haarukka episodin. Täytyy vain muistaa, että syö leivän i-padin sijasta

Veikko Vitikainen

Kai ei kai tarvitse mitään näppäimistöjä joulukuun 21 päivän jälkeen, koska Maijojen kalenterin ennustusten mukaan silloin on odotettavissa maailman loppu. Eli meillä on aikaa näppäillä vielä reilut kolme kuukautta. Itse aion keskittyä harpun näpelöintiin tämän loppuajan, ja koska harppuja ei enää ole myynnissä niin täytyy keskittyä naisharppuihin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen
Käyttäjän SannaSalo kuva
Sanna Salo

Kyllä suosittelen näppäimistä tykkäävälle ennemmin hanuria. Kannattaa vaan keskittyä näppäilemään omaa hanuriaan, ettei tule sanomista.

Veikko Vitikainen

Hienoa! Koska maailman loppu on nyt peruutettu niin tyydyn taas ruokatunnin ulkopuolella näppäilemään kännykkää ja kosketinsoittimia. Harppua ehdin kyllä näpelöimään siirryttyäni tuonne Pietarin portille nuotteineni.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

No kyllä minäkin tuon muinaisuuden muistan; mua on opetettu koodaamaan coboliksi ja muuta. Mustalla pohjalla oleva vihreä teksti oli halkaista pääni. Mutta sormilla ruutuun törkkiminen... Ehkä se sitten on teille ok, mutta mä en vaan pidä siitä.

Johan Lom

Nuo vihreät kirjaimet mustalla näytöllä ovat jo modernia tekniikkaa verrattuna BASIC-kielellä ohjelmointiin, jossa tulostus tapahtui IBM:n pallokirjoituskoneella rullapaperille.

Toinen 70-luvun tekninen ihme oli reikäkorttilävistinkone, jolla valmistettiin FORTRAN-ohjelman tarvitsemia reikäkortteja. Niitä olen minäkin tuntitolkulla väsännyt Kauppiksen alakerrassa aikoinaan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No niin, keskustelu on mennyt näille linjoille.

Ok. Minulla on Nokialle uusi innovaatioehdotus, joka pompauttaa osakkeen taas suuruutensa päiville.

Jos tuo iPad, vai mikä sen nimi on, voi käyttää suusta tippuvien ruoantähteiden alustana, kuten ennenvanhaan lautasliinaa, niin tehtäköön siitä ruokailuväline.

Nokia voisi tehdä haarukka/veitsi-kosketusnäyttö- laitteen jolta voi syödä samalla kun surfailee netissä.

Laite olisi kuin perinteinen ruokalautanen, mutta siinä olisi kosketusnäyttöön perustuva internetti.

Oooo, sieltä voisi lihapullan alta katsoa, jaha, jaha, piipahdanko pornosivuilla tässä syödessäni, vai hoitelisinko kuukauden vanhat pankkiasiat pois.

Eei, ei.... parempi mennä pornosivuille, kun pankin osoitesivu on tuolla perunamuusin alla.

Maksetaan kun jaksetaan...

...Juu, tuota...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kyll mää en tykkää minkään käyttöliittymän sotkemisesta rasvoihin ja majoneeseihin. Kokemusta on, sillä vaimo rasvaa alvariinsa käsiään ja usein on kotona erilaiset tarttumapinnat (kahvat, korkit, kannet jne) rasvassa.

Toki vielä kertaluokkaa enemmän rasvoittuminen nyppii, jos interfacella on myös visuaalinen käyttötarkoitus. Mutta, itse toimin sotkuisin käsin lähes minkä tarttumisen suhteen tahansa siten, että joko pyyhin kättä ensin tai käytän komplisoidumpaa, puhdasta otetta. Ipadkin on niin avaranaamainen kapistus, että saa sitä esim rystysillä kipakassa frenchfry-tilanteessa käpisteltyä.

Ettei tyän käpäliää rannet myäte pottukulhoo si.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa