Niklas Herlin

V-sana, Erä-Koira ja Kari Aalto - lomalla

Kesälomalla kansalainen joutuu miettimään syviä ihmissuhteita sekä tutkiskelemaan omaa elämäänsä.

Suomalaisuuteen liittyy runsas niin sanotun v-sanan käyttö. Olen viettänyt lomapäiviäni hyvän ystäväni kanssa. Muutaman kerran olemme viljelleet niin sanottua v-sanaa.

Mutta lomasuomalainen, sano rehellisesti, oletko v-sanan käytössä kuin Lähiörottien kannelmäkeläinen Erä-Koira vai kuin Pertti Kurikan Nimipäivien Töölöstä Kallioon remuava Kari Aalto?

Erä-Koira ottaa päivät rauhallisesti, istuu mökillä, ei välitä. Antaa päivien rullata ohi. Erä-Koira turvautuu v-sanaan vasta yllättävässä häiriötilanteessa, kuten limun tai voin loppuessa. Erä-Koira tyypin lomailija on tässä:

https://www.youtube.com/watch?v=Kkcvrgh9Zcc

Kari Aalto turvautuu v-sanaan, kun grilli on liian myöhään kuuma. Kun saunaan ei mennä sen ollessa lämmin. Kari Aalto –osaston mökillä olevat v-sanan käyttäjät tunnistat tästä.

https://www.youtube.com/watch?v=yJ2-BeXDQEQ

Ei kahta sanaa. Olen suomalaisena kesänviettäjänä Erä-Koira. Käytän v-sanaa lomallani joka päivä, koska rauhaani häiritään kesken vanhan Hymy-lehden lukemisen.

Tilanteen tekee vaikeaksi se, että olen viettänyt lomaani Kari Aalto -tyyppisen lomailijan kanssa, joka haluaa touhuta kalenterinsa kanssa ja laatia aikatauluja joka perunan keittämiseen.

Siis kun huomenna heräät loma-aamuusi, mieti, oletko Erä-Koira, jonka rauhaa häiritään, vaiko Kari Aalto, joka haluaa pitää kiinni aikataulusta.

Hyvä uutinen kaikille: olet oikeutettu jokaisena lomapäivänä sanomaan, kuten Erä-Koira, ”ei vittu!” tai kuten Kari Aalto, ”voi vittu!”.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Se on aikamoista lomailla sellaisen aikatauluttajan kanssa
Kokemusta on

Aamukahvi on klo 8.30
Juu ei minulla joten käänsin vain kylkeäni

Klo 13.30 laitetaan perunat kattilaan
Klo 13.50 pihvit grilliin
klo 14.00 ruoka on valmista kaikki syömään
Juu aivan sama joten pidin varpaani järvessä ja söin kylmänä

klo 17.15 kannetaan puita saunaan
klo 17.25 saunaan tuli
klo 17.30 avataan olut
Juu, juu ja kannoin jo, menossa kymmenes olut ja varpaani ovat vieläkin järvessä

klo 18.50 sauna on optimaalisen lämmin. Tasan 80-astetta
Vaatteiden poisto ja lauteilla jossa heitetään optimaalinen määrä vettä
Pikainen uinti ja sitten rytmikäs pesu ja poistuminen

Jotakuinkin noin se meni

Tosin tajusin myöhemmin että se oli varmaan yhtä ahdistavaa aikatauluttajalle
Kun toinen ei tee mitään armeijamaisessa rytmissä vaan sen mukaan miten huvittaa

Kyllä siellä taisi kuulu himputti, hjärttinen sekä vaginoiden kevät
Ehkä jopa herttileijaa

Mutta olipa nyt kuitenkin varpaat järvessä

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tämä bloggaus ei varmaan kuulu wanhan ajan kasvatuksen saaneille naisille, sillä meillä ei kuulu kuulteni vee, jotta Erä-Koiratkin sikseen.

Enkä muuten ymmärrä sitäkään mitä hohtoa siinä v-sanassa on, tämäkin on parempi:

Voi s....na sentään,
kissa paskansi kenkään.
Ihan selvää kissanpaskaa,
voi s....na sentään.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Hyvä tuokin. Muistutan kuitenkin, että kaiken maailman törkeyksiä on kylläkin viljelty iät ja ajat, löytyyhän esimerkiksi aika makaaberia pornoa niin etruskien luolamaalauksista kuin viikinkien muinaisista riimuteksteistäkin. Tietysti blogaajan täytyy olla jossain määrin varovainen, minunkin yllä oleva tekstini on jossain hyvän ja huonon maun rajalla,.luultavasti huonon puolella. Mutta aina ei jaksa välittää.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Mitäs,jos ne bannaa sut..mites sitte suu pannaan ja sanotaan..meneekö koko toimitus uusiks..useammankin veen kera? En sitä huonompaakan makua joskus joissain yhteyksissä pahana pidä,mutta eihän sen tavaksikkaan tarvi tulla. :)Se ajoitus ja paikannus lienee olennainen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, on joissain tilanteissa tapana sanoa että kerro lisää kotikasvatuksestasi - vai onko uhmaikä myöhässä? :))

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Niklas, hienoja mietintöjä tai miten niistä nyt puhuisi. Vitutus etymologisena ilmaisuna tuntuisi vahvalta tarpeelta - huudolta, joka saa mielen riehumaan.

Miksi tuota naispuolen arvokasta osallisuutta, vittua, on onnistuttu vahvistamaan mentaalisilla tunnekiemuroilla?

On erityisen hyvä tunnistaa arvot, joiden ylitse kuohuminen kiihottaa mieltä ja saa arvomentaalit kannoiltaan.

Itse en ole oppinut lapsuudessani tai nuoruudessani käyttämään vittu -ilmaisua. Siksipä olenkin aina vitutus -sanavastainen. Hyväksyn sen.

Sen sijaan toinen tyttäristäni näyttää käyttävän vittu -sanaa suvereenisti, joten huono kasvattaja tuossa suhteessa taidan olla. Hän on aikuinen, en hyväksy, mutta kuuntelen ja kunnioitan tunteitaan.

Minusta nuorempi sisar, oli kehitysvammainen. Hän poistui elämästäni kahdeksan vuotiaana. Olin tuolloin kymmenen.

Hänen ilmaisunsa elämästään näyttäytyi 60 -luvulla isäni muisteloissa.

Maanviljelyskonerepertuaareista, haravakoneesta, isäni kysymykseen - Mikä tuo on - pikku sisareni vastasi - no, se on se, Tyhjänpesukone.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#4/MP: ".. naispuolen arvokasta osallisuutta.."

Tuo oman äidin synnytyselin on historian saatossa saanut laaja-alaista merkitystä. Kreikan sana hystra merkitsee kohtua. Antiikissa ajateltiin, että hysteeriset kohtaukset saivat alkunsa kohdusta. Virtus puolestaan tarkoittaa hyvettä ja miehistä kuntoa. Että silleen!

minnam ahonen

Kuulepas nyt, Jaakko. Kun naiselta otetaan pois kohtu (hysterektomia), niin hänelle jää edelleenkin se Tuppi elikäs Vagina elikäs ...Ilona. :)
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/68368-sexpo-antoi-...

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #6

Voihan virtus..ovestani tuli juuri tupla ilona residenssiini..uskaltaiskohan sille kertoa..ehken kuitenkaan.

minnam ahonen Vastaus kommenttiin #8

Jaahas. Tässä taas yksi suomalainen tuppisuu tuplamerkityksessään :).

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila Vastaus kommenttiin #6

>#6/MA: ".. se tuppi.."

Oikaisusta, kiitos siitä, tuli mieleeni teekkarien fuksitenttikysymys:

"Tyttö istui kivellä ja kivi oli siliä
Ja vesi sitä rillutteli" (lirutteli)

Kysymys: Mitä vesi rillutteli? (lirutteli)

Vastauksen arviointi: Jos vastaus oli kivi, niin sekin on hyväksyttävä, koska vastaus oli niin lähellä sitä oikeaa.

Lisäsys sivusta:
Välimeren alueella 2000 vuotta sitten rakkaus ymmärrettiin yleensä 'helleenisesti'. Ei siis ollut outoa, että Jeesus keräsi ympärilleen 12 rakasta nuorta miestä, joista rakkain oli Johannes. Toimeentulonsa he UT:n mukaan saivat pääosin naisilta, jotka olivat heille kiitollisuuden velassa: "Hänellä oli seurassaan kaksitoista opetuslastaan sekä muutamia naisia, jotka hän oli parantanut taudeista ja vapauttanut pahojen henkien vallasta. Näitä olivat Magdalan Maria, josta hän oli ajanut ulos seitsemän pahaa henkeä, Johanna, jonka aviomies Kausas oli Herodeksen varainhoitaja, sekä Susanna. Lisäksi oli monia muita naisia, ja kaikki nämä avustivat heitä omilla varoillaan."

Arvailun varaan ainakin minulta jää, miten tämä viriili-iässä oleva 13 miehen porukka käytännössä hoiti pahojen henkien päästämisen.

http://xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/kaminiitto.h...

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Nääs jos otettaiskin toi virtus käyttöön..makustellaanpa..voihan hyve..eiii..voihan miehinen kunto..eikä..voihan virtus..jees..voihan hyve miehinen kunto,siis med svensk akcent. Voihan virtus!

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Vitun vahvuutta on vaikea ohittaa. Sanonta jollain on munaa, on positiivinen, mutta vittua heikompi ilmaisu.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

No juu..vee..en minäkään vee nyt kirosanaton ihminen kokonaa ole,mut vee.liika on..vee liikaa..Kyllä mun täytyy olla melkoisen..veen äimistynny,tai järkyttynny,ennenkuin vee tai joku muukan jukisesti lispahtaa..vee..Kun tässä kustantajan omassa blogissa ollaan,tämän veettelyn tarkoitus on lähinnä demostroida tällaista puhetapaa,joka on veen typerä ja koominenkin,mutta,ettenkö nyt sanois veenkin yleinen..ihan liiankin.
En pyri hurskastelemaan,mutta kirosana,ikäänkuin pilkun,pisteen tai muun välimerkin paikalla paikkaamassa..on se jotenkin..veen outoa.
Tuli muuten mieleen,että tällaisessa "kultivoituneessa" hieman härskinkin mielikuvituksen omaavassa homoperheesäkin,kuin mitä meillä,käytetään veetä tai muutakaan aikas vähän.Vaan lähtisinkö muilta kieltämään..no vee EN ! :))) Oma harrastukseni muuten on käyttää tuhmalle jotakin kiertävää ilmaisua.Ehkei se ole sen fiksumpaa.No se ajan ja paikan taju on asiallista olla,vaan kaikesta huolimatta,joskus saattaa lipsahtaa.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Hannu, V., joskus on vain elettävä, kummasteltava ja ihmeteltävä. On selvää, että puhetyyli opitaan yleensä lapsuudessa. Myöhemmissä elämänvaiheissa kielenkäyttöään oppii muuttamaan - nimenomaan oppii.

Kognitiivinen kehitysvaihe lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuuteen on hyvä nähdä prosessina.

Kärsimätön, ulkopuolisista ärsykkeistä helposti ahdistuva, purkaa tuntojaan useimmiten kielenkäytön avulla. Useiden tunnetilaa saattaa madaltaa pelkästään sadattelu.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Tottapa puhut..niinhän sitä on elettävä ja ihmeteltävä opittava.Lienee melko selvää sekin,että kaikenlaisen oppimisen pohja on lapsuudessa,kuin myös se.että matka lapsuudesta aikuisuuteen on prosessi,eikä kai kuitenkaan kovinkaan suoraviivaisesti oikeaan ja hyvään lopputulokseen johtava välttämättä..
Tuo mitä tuossa viimeisessä osiossa sanot on myös tosi.Tein viimeiset kymmenen työvuottani osana lastensuojelua.Siellä jos missä näki ja kuuli sen mitä ärsytys ja ahdistuneisuus sai nuorissa,melkein vielä lapsissa aikaan.Kovaa kielenkäyttöä,kovaa kehonkieltä,fyysistä agressiivisuutta,kovan kundin tai kimman imagon ylläpitämistä.eli kovaa melkein elämisenhalun rajoilla liikkuvaa ahdistusta,jos pienen särön sai kuoreen isketyksi,se mitä sieltä sitten löytyi,se oli sydäntä särkevää.
Mutta tarviikos meidän edes mennä näissä ärsytysahdistusasioissa tätä blogistania kauemmas..eipä taida tarvia.eikä minunkaan tarvitse katsoa muualle,kuin omaan peiliini.Omaa ilkeilyäni olen perustellut monesti sillä,että kirjoitan siinä samassa hengessä,kuin joku toinenkin pösilö..kun sinä ärsytit,loukkasit tai peräti puhuit vastoin tietämystä ja totuutta,niin katsoppa miten minäkin pystyn samanlaiseen typeryyteen ja jopa ilkeyteen..minä ärsyynyin tai jopa loukkaannuin..loukkaannuitko sinä..jos niin tällaiselta se sitten tuntuu.Pakko se on myöntää,että se saattaa helpottaa..vaan ei moisesta kuitenkaan voi erityisen ylpeä olla..ehkä ei ensinkään

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Olen saattanut kertoa tämän jossain joskus ennenkin...

Olin joskus muinoin Stokcan kalatiskillä töissä.Ostoksille tulee nuori äiti tuollaisen noin kolme-nelivuotiaan poikansa kanssa.Poika halusi siitä tiskistä jotakin..intti ,intti ja intti..äiti ei vaan suostunut..sitten lapselta paloi totaalisesti pinna..poika polkaisi lattiaa,koko metrisen vartensa voimalla ja naama mutrulla karjaisi..VOI V...U!
Siinä sitä sitten kaupan sedällä olikin tekemistä oman pärstäkertoimensä pitämisessä..tiskin reunaa taisi jäädä jotain jälkiä,kun sitä siinä lujasti puristin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olen saattanut minäkin:

Tytär tuli siinä 2-vuotiaana hiekkalaatikolta, jolla oli naapurin kaitsettavana ja sanoi uuden sanan opittuaan painokkaasti vee. Minä siihen että olet varmaan kuullut väärin.

Ja päiväkodeissakin oppii kaikenlaista, entinen luokkatoveri kertoi poikansa sanoneen lääkärin vastaanottohuoneessa että nyt toi s..nan ämmä repi ton lehden.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Minun keskimmäinen tyttäreni oli kova kiroilemaan jo kaksivuotiaana eikä ole unohtanut sitä vieläkään. Hän leikkikin aina poikien kanssa. Siinähän sitä oppi. Ensimmäinen sana päiväunilta herättyä oli jokin noista monista opituista. Minkä sille teet?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

En minä vaan tiedä, ja onko sillä niin väliäkään. Ja kai se on jollain tapaa tottumiskysymyskin, sillä vaikka isä kun ei ainakaan kotona kiroillut niin siitä huolimatta sujuvasti kuuntelen, mutta veessä menee raja.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #21

Ehkä on niin että lapsen kielen oppimiseen kuuluu olennaisena osana selvittää minkälainen teho sanoilla on. Usein he sitten tarttuvat sanoihin joilla saa huomiota.
Tällöin hyvä lääke on suhtautua mahdollisimman vähällä huomiolla tapahtumaan. No, tämä nyt on enemmän tai vähemmän tällaista köökipsykolgiaa.

---

Kun lapsemme olivat pieniä, asuimme Seurakuntayhtymän talossa Kalliossa. Tytär oli ehkä siinä 4- 5 -vuotias. Kerran arvokkaan oloinen kirkkoherra tuli samaan hissiin papin vaatteissaan. Tytär käänsi päänsä ylös katsoi kirkkoherraa ja kysyi: - onks sulla pippeli.

Tilanne meni nopeasti ohi, eikä siinä kommentoitu asiaa puolin eikä toisin. Minäkin ajattelin vaan, että lapsi rakensi omaa maailmankuvaansa…..
---

No nyt tuli vielä mieleen, että äidin kertomus minun lapsuudestani. Olimme raitiovaunussa ja olin suureen ääneen alkanut tivata, mitä ne liikavarpaat ovat.
----

Konsta Pylkkänen ihmetteli välikäsiä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #24

Menee vähän ohi aiheen, mutta osuu jotakin kohdalleenkin. Löytyy synnytinelimien nimiäkin. Peräsisin Sf- netistä:

ILMOITUKSIA, JOITA NÄHTY KAUPASSA:

- Gogacolaa, 1,5l pullo
- Mämmiä saatana! (saatavana) mainos kaupan ikkunassa
- Mansi- ja mustikoita (aivan huippu!)
- Äidinpakastus pusseja
- Roilerinleike
- Naistennahka hanskat
- Kodinkoneliike mainostaa: Pakastinarkku ja ruhonleikkaaja
- lasten päästä vedettävä sänky
- Abbelsiineja
- Joulukusimyynti
- Mahdolliset puutteet ja virheet hinnassa huomioitu
- Tamppoonitarjous, koot mini, maxi ja meedio
- Äitiys-hortsit
- Kissanliha pullia
- Torin kalamyyjä mainostaa: Tuoretta mulkkua (muikkua)
- Torin kahvilanpitäjä mainostaa: Luteeton piirakka (Gluteeniton)
- Mainos tienvarressa: "Poikkeaville kukkia"

RAVINTOLA- JA KAHVILASANASTOA:

- Kasvisgranaatti (gratiini)
- Reindeer Balls (Poron pallit!! Eli siis lihapullia haettu)
- Mummonliha pullia lapsille
- Välilihapihivi (välikyljyspihvi)
- Pitsalaissi ja cocis (pizza slice)
- pitsa-clisee (pizza slice)
- Jättipäivän pizza (Päivän jättipizza)
- Ilmoitus turkkilaisten ravintolan ikkunassa: "Sulettu, ei kanata!"

KOULUN RUOKALASSA:

- Ruohoripuliperunoita
- Paistettua tuskaa (turskaa)
- Kalaa ja vakokastiketta

MAINOKSIA LEHDISTÄ, TV:stä

- Kuolinilmoitus lehdessä: Syvästi kaivaen, lastenlastenlapaset
- Lehti: "Lindhin murhasta pidätettyä vartioidaan itsemurhan
ehkäisemisen välttämiseksi"
- Asuntoilmoitus: 3 huonetta, keittiö,
kakkahuone ja kylpyhuone (olisiko kuitenkin takkahuone...)
- TV: "Kursk edelleen merenpohjassa. Ankkureina Leena Kaskela ja Urpo
Martikainen."
- Lehden otsikko: "Siniristipillumme liehuivat itsenäisyyspäivänä"
- Mainos lehdessä: "Yllätä vaimosi, lähde matkalle!"
- Lehden kuvateksti: "Timo TA Mikkonen ja hänen perseensä" (Perheensä)
- Mainos TV:ssä (Mummot ja papat siemailevat kahvia puutarhassa):
"Päättäkää päivänne K-kaupan kahvilla!"

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #24

Vielä tuli mieleen nuoremman tyttären lapsuudesta tapaus, jossa olimme tilaisuudessa jossa oli läsnä myös kääpiökasvuinen nainen. Siis täysin normaali, mutta poikkeuksellisen lyhyt. Kun tytär näki naisen tytär sanoi kovaan ääneen - onks toi ihminen.
Kyseinen nainen meni kavoiltaan aivan punaiseksi.

( En minä osannut tehdä mitään, mitä olisi pitänyt tehdä?.)

----

Kerran kävelimme tyttären kanssa Eläintarhan lahden rannalla katua. Vastaan tuli täysin musta , parrakas mies. Hänellä oli vitivalkoinen turbaani. Hän mumsi jotakin ja pyöritteli päätään. Mies käveli ohi, tytär sanoi, että kyllä Suomessa saa kulkea kadulla, mumista ja pyörittää päätään.

(Tytär opetti isälle suvaitsevaisuutta :-) Sattumaa vai mitä….nyt hän onkin ottamassa ensi askeleita pakolaisten kielenopettajana.)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

Ei kai siinä muuta voi kuin keskustella tenavan epätoivotun repliikin jälkeen kotona siitä, mitä on sopivaa sanoa ja mitä ei. Niin ainakin minä tein kun poika sanoi pienenä kuuluvalla äänellä ruokakaupassa että äiti, tuo setä haisee. Kukaan ei tosin katsonut moittivasti kun setä taisi olla niitä veneen alla asujia, tuoksahti kaiketi tenukin eikä varmaan ollut peseytynyt ainakaan kuukauteen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Bauhaus myi Clematista, jossa luki isolla ja vaaleanpunaisella PILLU. Sitä oli jaossa fb:ssä. Siinä on jotain eroottista, mutta huomasin fb:ssä kun jaoin, että vain harva tykkäsi, monet varmasti olivat häveliäästi tykkäämättä, usea ehkä paheksui. Ei kertonut sitä kuitenkaan. Näin on sanojen laita. On ne v-sanoja tai muita, joilla halutaan voimakkaammin kertoa tuntemuksista tai jostain muustakin. Vittu on hiukan vulgääri, ei ollenkaan herkkä. Sitä viljellään aivan liikaa, enkä ole itse sen viljelyyn tottunut.

Olen muutoin kuin tuo koira, sillä sain tarpeekseni aikataulutuksesta jo nuorena äitinä anoppini luona mökillä. Mökille aikataulutus ei minusta sovi. Se onkin rasittava ilmiö. Vapaus tehdä tai olla tekemättä on luksusta, jota rakastan. On kiva myös valvoa pitkään, jos on hyvä syy. Sekään ei ole ollut aina yhtä mahdollista kuin nyt. Kun lapset oli pieniä oli jaksettava nousta heidän mukanaan, yleensä hyvinkin aikaisin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Jaahas..toi clematis kuulosti jotenkin tutulta..tsekkasin ja kappas vaan jouduin huoaamaan,että mullakin on pari pillua parvekkeella..:)
Piilukärhö on yksi kärhölaji,eli voisko tuo pillu jollakin kielella tarkoittaa piilua?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No johan on, pillua parvekkeellakin ja vieläpä kaksin kappalein. Mulla on vain Italian metsäköynnöstä, muistaakseni Clematis alpina.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Nii-in..tämmöstä tää hirveän hosbodaarin elämä nyt sitte on..no en minä,mut toi parempi puolisko se tietää nää hortonomisoinnit ja mä osaan ton kaikennäikösen hortoilun sitte paremmin..hän kärhöilee ja minä häröilen,mut anna anteeks..oiskohan unien paikka?

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa