Niklas Herlin

Kuustonen ja tähdet autiolla saarella

Olen syystä ja syyttäkin joutunut miettimään median uusia kohderyhmiä ja kohderyhmille suunnattuja mediatuotteita. Aloitin nämä hommat vuonna 1989, kun käynnistimme Kauppalehden pörssiliitteen (erityinen kiitos Markus Lehtoselle, joka oli vanhin porukasta, Esko Tuomisto ja minä olimme vasta 25-vuotiaita).

Uusia ideoita tarvitaan. Koska olen myös audiovisuaalisen viestinnän tuntija sekä media-ammattilainen, keksin uuden ja tarpeellisen tv-formaatin.

Tässä formaatissa iskelmälaulaja Mikko Kuustonen valitsee seurakseen kymmenen suomalaista iskelmä-, rock- ja muuta muusikkoa. Kaikki muusikot pistetään helikopteriin, joka vie heidät autiolle saarelle.

Muusikot pääsevät autiolle saarelle, mutta jännittävällä varustuksella: jokaisella on mukanaan pala telttakangasta, kännykkäkamera ja huippukokki.

Ohjelman juju on siinä, että Kuustonen ja kymmenen muusikkoa sekä huippukokit joutuvat selviämään autiolla saarella viisi vuotta. Kun tämä omalla tavallaan hurja ihmiskoe on tehty, helikopteri hakee Kuustosen, kymmenen muuta muusikkoa sekä huippukokit pois autiolta saarelta.

Kaikki voittavat! Kuustonen, kymmenen muusikkoa ja huippukokit saavat viiden vuoden keikan. Mikä parasta, suomalaiset pääsevät viisi vuotta pohtimaan internetissä kilpailijoiden kohtaloa kuulematta heidän musiikkiaan. Tai kuulematta kokkien juttuja.

Killer-app.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Oikein hyvä idea. Itse lisäisin saarelle eristettyjen joukkoon myös radio PUHEeen tyhjännauraja ALIn ja joukon näitä samoja naamoja, päivittäin TVssä meitä mukamas näsäviisailla jutuillaan "hauskuttavia" vakio esiintyjiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voisi myös ajatella kattavampaa yhdistelmää nyt jo käytetyistä formaateista tyyliin:

"Pullukoiden maajussien ensitreffit alttarilla alasti Temptation Islandin BB-talossa".

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Taide pakenee todellisuuteen, viihde pakenee todellisuutta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihan käyttökelpoinen idea, tosin budjeetti paukkuu tuolla aikamääreellä jos haluaa haalia saarelle tähtiä. Laitoin jo Fb-jakoon.
Kännykkäkamera oli mulla viime viikolla mukana autiolla saarella ja sen avulla pidin päiväkirjaa. (Kostea meri-ilma ilmeisesti haalisti kameran värit)
Julkisesta Fb-sivustani voi nähdä, etten huippukokkiakaan tarvinnut. Viihdyin hyvin.
Todellisuus parhaimmillaan on ylittämätöntä viihdettä!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ylittämätöntä viihdettä hetken, mutta todellisuus paukahtaa eteen, kun sähkö loppuu, kamera ei toimi, ruokaa ei ole ja kylmäkin voi tulla.
Aika hurja idea Herlinillä, mutta moniko kaipaisi, moniko viiden vuoden jälkeen tuntisi henkilöitä. Elämä opettaisi, ehkä jollakin henkikin ehtisi lähteä ennen määräajan upeutumista. Tronellako seurattais mitä siellä saarella tapahtuu?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Meinaan vielä olla pari viikkoa tänä kesänä yksin sillä autiolla saarellani ilman sähköä. Kaivon vesikin liian ruosteista juotavaksi. Mutta naapurisaarelta voin soutaa hakemaan vettä.
Mahdollisen raadon korjaa merikotkat ja korpit.
Viisi vuotta on aivan liian pitkä aika.
Yleltä näin dokumentin iäkkäästä naisesta, joka asui yksin vuoden ympäri saaressa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olihan tuo nyt vähän rohkea ja pikkutuhma esitys, mutta miksi emme samalla pääsisi eroon myöskin näistä jatkuvasti pikkuhauskoista tv-ohjelmista, joissa esiintyvät ihmiset nauravat enemmän kuin katsojat?

Siis ehdottaisin saarelle menijöiden joukkoon muitakin esiintyjiä kuin vain musiikintekijöitä? Kamerat sinne mukaan ja joka viikko nähtäisiin kuinka hauskoja he siellä olisivat hyvän sapuskan- ja seuran joukossa. Voisinpa jo alkaa sitä jatkuvasti seuratakin...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Turhia poliitikkojakin voisi laittaa joukkoon. Tämähän olisi hiukan engelsmannien aikanaan tapahtunee Australian asuttamisen kaltainen kokeilu nykyaikaan siirrettynä.

Turhia poliitikkoja, joksi en Antti Häkkästä kokenut, mutta maine meni, kun valitsi avustajansa. Kyllä näitä kaikenmaailman pellejä riittää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun näitä ehdotuksia satelee lisää ja lisää ketä kaikkia sinne saarelle pitäisi lähettää, niin mennään sinne kaikki, ihan jokainen!

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Idea on toki laajennettavissa. Huippukokin lisäksi jokaiselle muusikolle voisi määrätä mukaan varusteeksi juontajamissin ja poliitikon. Tärkeintä kuitenkin on se, ettei heistä kuuluisi viiteen vuoteen mitään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ai, taisin lukea huolimattomasti kun kuvittelin, että tarkoitit jotain televisiosarjaa. Tuskin saisit ketään julkkista millään hinnalla sinne saareen. Julkkis kaipaa julkisuutta.
Irjan mainitsemat Australiaan lähetetyt olivat rangaistusvankeja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #13

Hyviä ihmisiä niistä tuli, eikä kukaan enää tänään tunnista kenen juuret ovat niiltä ajoilta ja minkälaisen rangaistuksen jäljiltä. Useita aussikavereita, hyviä ovat ja jättisaarella asuvat, jos Australiaa nyt edes saareksi enää voisi kutsua. Manterettahan se on.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Ehkä Kuustonen ja kokitkin valitsisivat saarikarkoituksen mielummin jos vaihtoehtona olisi hirttotuomio.
Kenenkähän oli romaani joka kertoi naisen matkasta Australiaan?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta se yksinelävän naisen vuodenkierrosta saaressa kertova dokumentti oli hieno.
Kato fb:stä mun viime viikon yleelliset sapuskat autiosaaressa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Aina, kun porukkaa lähetetään selviytyjiksi, alun 'honeymoonin' jälkeen alkaa ryhmäytyminen.

On sinun kaverit ja minun kaverit.

Toisaalta, mitä alkeellisempi ympäristö, sitä enemmän luovuutta.

Aikamme on tehnyt meistä vaativia ja suorastaan häikäilemättömiä.

Sinänsä mielenkiintoinen proggis, mutta jos oikein ymmärsin, niin Niklas on kyllästynyt kaiken maailman musiikki- ja ruokaohjelmiin. So am I!

Niitä nyt ei sitten viiteen vuoteen nähtäisi.

Kuustonen lienee tässä tapauksessa Mikko, joka nykyisin on lähes kaikissa naurua tuottavissa ohjelmissa. Hyytyisiköhän hymy Leppävirran pojalta?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ymmärsit oikein. Huippukokit panemassa maajussien morsiamia kuntoon voisi ollla tietysti hyvä sarja - amatööripornosta pitäville.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä en Kuustosta ole nähnyt kun en ole katsellut. Eihän niitä kokkiohjelmiakaan ole pakko katsella.
Häikäilemättömyydestä voit puhua teidän osalta, me emme ole, mutta sitäkin tuli viime viikolla koettu.
Meillä oli toista viikkoa sitten luokkakokous, nykyisin kokoonumme joka toinen vuosi. Siitä aika harvinainen porukka, ettei sitä ryhmäytymistä kouluaikana juuri tapahtunut. Aina kun pidettiin hipat niin kutsuttiin koko iso luokka, tais olla yli kolmekymmentä, nytkin vielä melkein parikymmentä.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Ylen kesien aamupäivän juontajakaksikonkin voisi lähettää raportoimaan matkasta. He voisivat raportoida asiasta heti kesällä 2023.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Yle on niin kesy, että pelottaa!

Mitään ei enää uskalla, kun kaikesta joutuu tilille!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ehdotin erästä korruptio-aihetta MOT:lle mutta olisi tietty ollut aivan liian rohkeata tarttua siihen.
Veroa kumminkin joudun maksamaan vaikka ei edes telkka ole. Se verohan perustettiin nimenomaan poliittisen riippumattomuuden takia ja nyt jotkut yrittävät saada Ylen takaisin parlamentaariseen valvontaan!

Käyttäjän sirkkulinnea kuva
sirkku pitkanen

Töllöohjelmien teossa on niin pienet piirit (kaveriporukat) tuotantoyhtiöiden kesken että kuulemma jos ei ole kaveriporukassa niin on pihalla ja näiden porukoiden kesken kierrätetään samaa väkeä ohjelmasta toiseen. Öö, kuuntelin kerran Aake Kallialan haastattelun ja tämmöinen mielikuva minulle syntyi.
Mutta siksi niillä samoilla ihmisillä on varmaan niin luontevasti hauskaa sielä tutussa studiossa kun kaikki ovat yhtä iloista perhettä. Ja naurattaa pöljemmätkin vitsit. Se nyt vielä puuttuisi että menisi teennäiseksi se kikatus ja höhötys.

Jännittävää kuitenkin on ottaa positiivinen asenne ja katsoa tulevaan: joku päivä kokkiohjelmat, laihdutukset, tositeeveet hihhulimeiningillä tulevat tiensä päähän ja valkoinen maali loppuu suomalaisilta sisustussunnittelijoilta,eli varmasti pinnan alla muhii jo nyt jotakin uutta mitä halutaan nähdä lisää. Toivottavasti se on jotakin mistä oikeasti voisi tykätäkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ennen oli televisioteatterit ja siinä vakinaisesti palkatut näyttelijät ja ohjaajat ja kuvaajat ym.
Toivoa voit, mutta en ymmärrä millä perusteella voisi kuvitella ohjelmien parantuvan. Sitäpaitsi minusta on erinäisiä hyviä pohjoismaisia sarjoja ollut.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pienet piirit joo, ehkä taiteilijoissa mutta varsinkin toimittajissa.

Ruben Stiller, Tuomas Enbuske, Kaarina Hazard, Peter Nyman. Jos esimerkiksi tämä nelikko otettaisiin sähköisestä mediasta välillä vilttiketjuun, jäisi aika monta minuuttia ohjelmakaaviosta tyhjäksi. Tilalle väliaikamerkki radioon ja virityskuva telkkariin! Kansa vaatii!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ja jääkiekkoilijoita ja mäkihyppääjistä jne tulee eläkkeelle jäätyään TV-tähtiä. Esillä pitää olla. Kasvot kuluvat. Olen huomannut että esillä olevien piirit ovat melko pienet muuallakin ei vain Suomessa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Yksi esimerkki pienistä piireistä on Petelius. Ei riitä että on ylenpalttisen vuolaasti esillä kaikenkarvaisissa ajanvieteohjelmissa vaan pitää päästä myös päsmäriksi luonto ohjelmiin. En minä sitä että hän huono olisi vaan tekisipä mieleni kerkeästisanoa että kohtuus kaikessa ja enemmän mahdollisuuksia toisilekin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta se Petelius on pärjännyt luontoohjelmien juontajana oikein hyvin, ainakin radiossa mitä olen kuullut.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Itsekin yllä totesin ettei Petelius huono luonto ohjelmissa ole, sitä purnasin että on kohtuuttoman paljon esillä TVssä mikä tarkoittaa että kaikki muut saavat paljon vähemmän tilaisuuksia

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #35

Näin se vaan menee; samoja naamoja käytetään kun mieleen ei tule muita ja suosion perusteella pidetään varmana nakkina.
Ei kilpailevassa markkinataloudessa mitään jaeta tasapuolisesti.
Tämähän on varsinaista rulettia, sanoin konduktöörille kun yön yli junalipun hinta oli noussut 60%. "Niin on" hän vastasi iloisesti hymyillen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kilpaurheilu filosofia: olla paras jossakin tyhjänpäiväisessä.

Korollaari: jatkavat aktiiviuran jälkeen tyhjänpäiväisissä tv-ohjelmissa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Mille tai minkälaisille kohderyhmille nämä tämän päivän hulahulat katastrofeineen ja tyhjännaurajineen oikein on suunnattu. Saisivat kaikki painua sinne saarelle ja pysyä siellä.

Ehkä niitä potentiaalisia katsojia tehdään koko ajan lisää. Kerran eräässä asunnossa ei voinut olla näkemättä erään vastapäisen talon huoneistoon, jossa työtön mies makasi sängyllä silmät teeveeruutuun liimautuneena päivästä toiseen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Liisa, olen samaa mieltä. Pakkonauramisen illusiolla meitä yritetään muuttaa muka rennommiksi. Näyttää myös siltä, että alapäähuumorille on tullut sijansa, jota kummastelen.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Ehkä amerikkalaistuminen pyritään viemään loppuun asti myös viihteen tasolla. Samoja piirteitä näkyy myös joissakin asiaohjelmissa. Harmittaa tuo siivottu musta ruutu tuossa...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä alapäähuumori? En ole edes huomannut, että sellaisia ohjelmia on. Sika-nauta oli sellainen sketsiohjelma joka aikoinaan naurattikin.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #34

En ole minäkään huomannut, mutta johtunee siitä, että oma teeveen katseluni on supistunut minimiin ja kirjat vallanneet tilan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #37

Minulle on käynyt melkein päinvastoin, enää en lue kirjoja kuin harvakseltaan. Kerroinkin mökkikaupungin kirjastossa, että ennen kun oleskelin kesällä saaressa tuli joka kaupunkimatkalla korillinen kirjoja mukaan ja äitini aina ihmetteli meinaanko lukea ne kaikki.
Nyt olen koukussa someen eikä minun tarvitsekaan enää tankata itteni muiden ajatuksilla. Minä tykkään keskustella ja tämä on parempi foorumi sille kun Fb jossa enimmäkseen vaan klikataan tykkäämistä ja keskustelut jäävät lyhyeen. Mutta on se kätevä yhteydenpitoon.
Helposti olisi viisi vuotta kulunut vaikka autiolla saarella jos vain tuhatkunta kirjaa mukana. Ja vaikka paperia ja kyniä.
Ja lamppuöljyä myrskylyhtyyn.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #34

Eilen vaihtelin kanavia ja havaitsin Rikun ja Unnan ohjelman, jossa maisteltiin outoja makuja, mutta siinä lomassa sujauteltiin sopivasti sperman vauhdit ja ym. miehiseen pätevyyteen liittyvät jutut - tosin peitellysti, mutta toisaalta 'selkokielisesti'. Minua ei haitannut, mutta aika oli melko varhainen, eli lapset ja nuoret taatusti kanavilla.

Hauskaahan se oli, kun jokainen yritti parhaansa mukaan saada naurut irtoamaan. Se siitä alapäästä. Tosin myös Uutisvuodossa vihjaileva alapäähuumori on eräs parhaita naurun irroittajia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #38

Ei ole minunkaan lajini mikään tämän sortin vihjaileva huumori. Ikään kuin jotkut luonnolliset elimet ja toiminnot olisivat sinänsä vitsikkäitä kun niihin vähän peitellysti viitataan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Niclas, tämä ei liity mitenkään otsikkoosi, mutta tulipa mieleeni eräs ohjelmatyyppi, joka meiltä puuttuu.

Ruotsin tv-kanavilla pyörii mm. Sommarpratan, joka on mielestäni hieno.

Meidän Inhimillinen tekijä, on raskas ja vie voimia. Toteutus noudattaa aina samaa kaavaa. Tarvitaan ohjelma, jossa puretaan hankaliakin tunteita, mutta keveyskin on tarpeen.

Sommarpratan on syvälle luotaava, kokemusperäinen ja toisilleen ennestään tuntemattomien osallistujien jakama keskusteluohjelma.

Olisin kovin innostunut jakamaan ohjelmaformaatin teon, mikäli puitteet mahdollistuisivat.

Esim. Haikon kartano voisi olla paikkana loistava. Varmasti muitakin on, vaatimattomampiakin, mutta tuo nyt tuli ensin mieleeni.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Täytyy kattoo. Olen kai nähnyt joitakin näitä ohjelmia joskus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mirjami, vaadit suomalaisilta liikaa. Ruotsalainen kepeys on vielä satojen vuosien päässä saavuttamattomissa suomalaisilta.

Täällä juodaan taskulämmintä juhannuskossuaa pullon suusta ennen kuin riitelyn jälkeen aletaan puukottaa kavereita. Ruotsissa sen sijaan midsommarstången ymparilla piirileikkiä kisaillen otetaan helangårin kanssa snapsit porukassa leikkimielisen miehekkäästi irvistellen. (Siis pikkurilli ojennettuna ...)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Juha, kuulostaa murheelliselta!

Onkohan niin, että olemme raskaita, kyvyttömiä tuntemaan, järjen kanssa matkustavia.

Suomalainen ylämystö, on aina osannut fiinit tavat. Myös keskustelun.

Suomalaisia voimme opettaa myös tunnistamaan muuta kuin taskulämpimän kossun mielihyvän.

Vaikkapa keskustelun armoitetun tunnelman, jossa rakkaus leijuu kuin juuri syntyneen lapsen henki, täynnä mahdollisuuksia, täynnä unelmia, täynnä kuolemattomuuden unelmaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Mitä saadaan, kun risteytetään Hannu Karpo ja Mirja Pyykkö?

Mikko Kuustonen!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sari, molemmat edustivat 'yhden toimittajan' vakavaa mallia, joista Mikko Kuustonen voisi olla hajautettunakin surullisen hahmon ritari.

Hänen tehtäväkseen on jäänyt pakkonauraminen, jonka hän itsekin saattaa kokea ahdistavaksi.

Käyttäjän amgs kuva

En seura nykyisiä televisio-ohjelmaia. Keskityn elokuviin. Pidän kovasti Mikko Kuustosen mussikista ja siksi en halua, että hän joutuu mihinkään muuhun kuin meidän ihmisten pariin. Mikko on ihminen ja ihmisenä myös hän ansaitsee kunnioitusta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Mikko Kuustonen on hyvä tyyppi. Hänessä on vahvuuksia, joita saatamme itsekin itsellemme toivoa.

Luoville ihmisille rankka menneisyys antaa hyvän polun toteutuksiin.

Aikanaan, kun kävin Kriittisen Korkeakoulun kirjoittajaopinnoissa, eräs opettajamme totesi, että, mitä rankempi elämä, sitä vahvempi tarina.

Uskon tuohon. Edelleen.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Kiitos Niklas.
Olet ainakin pelastanut Usarin muuttamalla suuntaa kohti nykyaikaa.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa